Keizersnede bij een stuitligging

Een keizersnede is een grote operatie in de buik. Tijdens de operatie is het onderste van je lichaam verdoofd.Je bent dus wakker tijdens de operatie. De gynaecoloog maakt op de operatiekamer een snee in je buik, net boven het schaambeen. Via deze snede wordt je kindje geboren.
Tekening van keizersnede incisie

Een geplande keizersnede vind plaats ongeveer één week voordat je uitgerekend bent. Dit is tussen de 39ste en 40ste zwangerschapsweek. Dit gebeurt altijd op een werkdag, dus niet in het weekend. Soms begint de bevalling spontaan voor de geplande datum. Dan wordt er indien gewenst opnieuw met je besproken hoe je wilt bevallen. Blijft jullie keuze een keizersnede, dan wordt de keizersnede op dat moment gedaan. Dit noemen we een ongeplande keizersnede en wordt ook weleens spoed keizersnede genoemd. Dit betekent niet dat er spoed is om de het kindje geboren te laten worden. De keizersnede is alleen niet ingepland, maar kan wel op ieder moment uitgevoerd worden. Als de het kindje vlak voor de keizersnede in hoofdligging is gedraaid, wordt de keizersnede afgezegd.

In het OLVG proberen we om – waar mogelijk – een gentle oftewel natuurlijke keizersnede uit te voeren. Jullie kindje komt na de geboorte zo snel mogelijk op je buik en blijft op je buik voor huid-op-huid contact en – indien gewenst – borstvoeding. Bij een ongeplande keizersnede is dit niet altijd meteen mogelijk. Bij een niet geplande keizersnede lukt het in helft van de gevallen om de baby bij de moeder te laten blijven. Je kan altijd je kindje geboren zien worden.

Na de keizersnede blijf je samen met je partner 24 tot 48 uur in het ziekenhuis. Op de kraamafdeling word je door de verpleegkundige geholpen om zo snel mogelijk weer op de been te zijn en te kunnen zorgen voor je kindje. De eerste weken mag je niet zwaar tillen of huishoudelijke taken doen. Bewegen kan pijnlijk zijn en het duurt gemiddeld zes weken totdat je weer alles kunt doen.

De nadelen van bevallen met een keizersnede

 • Na de operatie heb je pijn, waardoor lichamelijk contact met je baby moeilijker kan zijn.
 • Ook borstvoeding geven is soms lastiger doordat je minder mobiel bent en pijn hebt.
 • De borstvoeding kan hierdoor wat later op gang komen.
 • De eerste 12 tot 24 uur ben je aan bed gebonden en heb je een infuus. Je krijgt extra pijnstilling.
 • Omdat je niet zelf naar de wc kunt lopen, heb je de eerste 12 tot 24 uur een katheter in je blaas. Hierdoor heb je een iets grotere kans op een blaasontsteking of klachten bij het plassen.
 • Je mag zes weken niet tillen of huishoudelijke taken verrichten.
 • Er zijn risico’s voor een volgende bevalling na een keizersnede.

Risico’s van de operatie

Voor jezelf:

 • Veel bloedverlies, een ontsteking van de wond of de vorming van bloedpropjes die complicaties kunnen veroorzaken (trombose).
 • Tijdens de keizersnede is er een klein risico dat er in je blaas en/of darm wordt gesneden.
 • Bij een ontsteking kan genezing van de wond langdurig zijn.
 • Bij een ongeplande keizersnede kan het eerste contact met je kindje uitgesteld worden, omdat je niet direct bij elkaar kunt zijn op de operatiekamer.
 • Een blaaskatheter kan een blaasontsteking veroorzaken of je kan problemen hebben met plassen nadat de katheter is verwijderd.

Voor je kindje:

 • Niet direct huid-op-huidcontact.
 • Soms is er opname op de couveuse-afdeling nodig.
 • Ook bij een keizersnede is er een klein risico dat een kindje overlijdt.

Risico’s voor een volgende bevalling na een eerdere keizersnede

Na een keizersnede heb je bij een eventuele volgende bevalling een litteken in je baarmoeder. Op het moment dat je weeën krijgt, is er een kans dat dit litteken scheurt. Dit noemen we een uterusruptuur. Wanneer dit gebeurt, kan de baby alleen via een nieuwe keizersnede geboren worden. Door het scheuren van het litteken is er een kans dat een volgend kindje schade oploopt of zelfs overlijdt.

Daarom geven wij het advies om in het ziekenhuis te bevallen als je eenmaal een keizersnede hebt gehad.

Na een keizersnede kunnen er bij een volgende zwangerschap problemen optreden bij de groei van de placenta (moederkoek). Tijdens het gesprek met de gynaecoloog krijg je hier uitleg over.

Meer informatie over complicaties kun je lezen bij achtergrondinformatie bevallen.

Waarschuwing: werkelijke beelden