Achtergrondinformatie versie en stuitligging

Wanneer vindt de versie plaats?

Niet te vroeg, zodat we je kindje de kans geven om zelf te draaien. Ook willen we hiermee het risico verkleinen dat een kindje na een versie weer terugdraait.

Ook niet te laat, waardoor er geen ruimte meer is voor een kindje om te draaien.

Over het algemeen ergens tussen 35 en 37 weken zwangerschap. Dat is afhankelijk van de ruimte in je buik, de grootte van je baby en of het je eerste kindje is of niet. Het hangt ook af van de logistieke mogelijkheden van de versiekundige.

Hoe groot is de kans dat het lukt?

Of het zal lukken om een kind te draaien, valt niet eenvoudig te voorspellen. Over het algemeen geldt: hoe vroeger in de zwangerschap en hoe meer vruchtwater, des te gemakkelijker is het om het kind te draaien. Dat heeft ook een keerzijde: als het kind gemakkelijk te draaien is, is de kans ook groot dat het zelf weer terugdraait.

Gemiddeld lukt de versie bij 50 van de 100 vrouwen. Is het je eerste zwangerschap, dan ligt de slagingskans tussen de 30 en 40%. Als je al eerder een kindje hebt gekregen, dan slaagt 60 tot 70% van alle versies. Dit omdat je buikwand meestal soepeler is nadat je al een keer zwanger bent geweest en er daarom meer ruimte is om te draaien.

De ervaring van de versiekundige en de mate van ontspanning van jou geeft een hogere kans van slagen. Ook het gebruik van medicatie om je baarmoeder te ontspannen, verhoogt de slagingskans. Deze medicatie kan soms milde bijwerkingen hebben voor jou en wordt alleen gegeven in het ziekenhuis en niet op een locatie van de eerste lijn.

Medicatie gebruikt bij de versie

Ritodrine is een middel dat weeën remt en de baarmoeder ontspant. Je krijgt dit toegediend door middel van een prik in je bovenbeen of in je bil en het werkt vrijwel direct.

Bijwerkingen Ritodrine:

 • Hartkloppingen/hoge hartslag.
 • Trillerig voelen, beven, rusteloosheid.
 • Misselijkheid.
 • Zweten.
 • Blozen.

Indien je last hebt van de medicatie, dan zakt dit meestal binnen 2 tot 4 uur weer af.

Ritodrine wordt alleen gegeven in het ziekenhuis en niet op een locatie van de eerste lijn.

Alternatieve voorbereiding op de versie

Behalve het gebruik van medicatie (Ritodrine) zijn er ook andere manieren waarop je de kans op het draaien van je kindje zou kunnen vergroten. Deze alternatieven zijn niet allemaal voldoende wetenschappelijk bewezen. Uit ervaringen blijkt wel dat ze een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de voorbereiding op een versie, zowel bij een spontane versie (kind draait uit zichzelf zonder hulp) of tijdens een versiepoging.

Acupunctuur

 • Acupunctuur is een alternatieve Oosterse geneeswijze met als doel het herstellen van de lichaamsbalans en de gezondheid, door het stimuleren van acupunctuurpunten. Meestal worden hiervoor zeer dunne naalden gebruikt die op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Het is een vrijwel pijnloze behandeling.
 • Acupunctuur en stuitligging. Door vanaf ongeveer 32 weken zwangerschapsduur een specifiek acupunctuurpunt met dunne naaldjes of door druk te stimuleren, zou je kind naar hoofdligging kunnen draaien. Dit kan ook in combinatie met een Moxa therapie.

Neem contact op met een bevoegd acupuncturist via je verloskundig zorgverlener/versiekundige of rechtstreeks, om een afspraak te maken. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Moxa therapie

 • Moxa is samengeperst bijvoetskruid. Moxa therapie is een behandeling uit de traditionele Chinese geneeskunst.
 • Moxa therapie en stuitligging. Een gloeiende Moxa stick wordt vlak bij de onderkant van de kleine teen gehouden, hier zit een acupunctuurpunt. Door de stralingswarmte van deze Moxa stick wordt dit punt gestimuleerd, waardoor je kind naar hoofdligging zou kunnen draaien.

De behandeling wordt vaak in combinatie met acupunctuur toegepast, maar je kunt het ook zelf toepassen. Het gebruik van een Moxa stick kan al vanaf vanaf 32 weken zwangerschapsduur bij een stuitligging. Moxa sticks zijn direct te koop op diverse locaties of via een acupuncturist.

Meer informatie over Moxa therapie bij stuitligging kun je online vinden of via je verloskundig zorgverlener/ versiekundige. Het gebruik van Moxa wordt niet vergoed. Als het wordt toegepast tijdens een acupunctuurbehandeling wordt het soms wel vergoed wordt door je verzekering.

Chiropractie

 • Chiropractie is een alternatieve geneeswijze gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Met name door storingen tussen de gewrichten van de wervelkolom en het zenuwstelsel op te heffen, wordt de gezondheid verbeterd. De chiropractor gebruikt hiervoor zijn handen, waarmee een gedoseerde druk wordt uitgeoefend op het lichaam.
 • Chiropractie en stuitligging. Met de technieken van de Chiropractie, met name de Webster-techniek, kan de stand van je bekken verbeterd worden. Hierdoor kan je kindje meer ruimte krijgen om in een hoofdligging te gaan liggen.

Neem contact op met een bevoegd chiropractor via je verloskundig zorgverlener/versiekundige of rechtstreeks om een afspraak te maken. Een vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Fysiotherapie

 • Fysiotherapie is een paramedische behandelmethode voor klachten aan je bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut kan pijn verminderen en het lichaam beter laten functioneren door verschillende behandelingen. Naast het behandelen van klachten is er ook aandacht voor het voorkomen of terugkeer van klachten.
 • Fysiotherapie en stuitligging. Door diverse oefeningen om de baarmoeder, de spieren eromheen en de pezen te ontspannen, wordt er meer ruimte gemaakt voor je kindje om te kunnen draaien.

Je kan rechtstreeks een afspraak maken met een fysiotherapeut. Of neem contact op met je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Hypnotherapie/hypno-birthing

 • Door zelfhypnose worden bewuste gedachten die pijn en stress opleveren, uitgeschakeld. Lichaam en geest kunnen dan ontspannen. Je bent bij bewustzijn en meer gefocust op positieve gedachten. Bij hypno-birthing wordt deze vorm van therapie toegepast als voorbereiding op de bevalling, meestal in de vorm van een cursusreeks.
 • Hypnotherapie en stuitligging. Spanningen en stress kun je onbewust vasthouden in het onderste gedeelte van je baarmoeder. Dit kan, naast een lichamelijke oorzaak, ook een reden zijn dat je baby niet draait. Om je kindje spontaan te laten draaien, is het belangrijk dat je de spanning bij je baarmoeder wegneemt.

Neem rechtstreeks contact op met een bevoegde hypno-birthingtherapeut/-docent voor individuele afspraken of een cursus. Of laat je informeren via je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Soms wordt een hypno-birthing cursus vergoed door je verzekering als voorbereiding op de bevalling. Informeer bij je verzekeraar.

Oefentherapie Mensendieck

 • Oefentherapie Mensendieck is gericht op het met bewustwording voorkomen en opheffen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon. De Mensendieck-therapeut geeft naast behandeling ook oefeningen en advies om eigen inzicht in functioneel bewegen te bevorderen en klachten te voorkomen.
 • Mensendieck en stuitligging. De therapie richt zich op het verbeteren van je houding en je beweging en kan daarmee meer ruimte maken voor de baarmoeder en je kind.

Neem rechtstreeks contact op met een fysiotherapeut/Mensendieck-therapeut of via je verloskundig zorgverlener/versiekundige.Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Osteopathie

 • Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, die ervan uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft.
 • Osteopathie en stuitligging. Door de spanning in het bekken weg te nemen, wordt de situatie voor het kindje geoptimaliseerd en zou het kindje beter kunnen draaien.

Neem rechtstreeks contact op met een bevoegde osteopaat of via je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Rebozo massage

 • Een Rebozo massage wordt gegeven met één of meerdere doeken. De Rebozo (het doek) wordt om een lichaamsdeel gedrapeerd en op spanning gebracht zodat zij steun geeft en omhult. Daarna kunnen er met de Rebozo kleine of grotere bewegingen worden gemaakt, waardoor de persoon in de doek wordt gewiegd en bewogen. Dit zorgt voor een zeer ontspannende en rustgevende massage.
 • Rebozo massage en stuitligging. Wil je kind zichzelf kunnen keren, dan moet de stuit niet vastzitten in je bekken. Als dat wel zo is, kan met een doek (Rebozo) om jouw lichaam je kind al schuddend uit het bekken getild worden.

Deze massage wordt door verschillende (non-) professionals toegepast ter voorbereiding op een (spontane) versie van een kind. Vraag je verloskundige/versiekundige om advies en verwijzing of kijk op de website van Rebozo.nl.

Spinning babies oefeningen

 • Met deze serie oefeningen breng je het bekken meer in balans en creëer je meer ruimte in de buik en daarmee voor het kind. Hierdoor kan je kindje gemakkelijker bewegen naar de ideale geboortepositie.
 • Spinning babies en stuitligging. Door deze oefeningen te doen, zou je de kans kunnen bevorderen dat je kindje spontaan van stuit naar hoofdligging draait.

Zie https://spinningbabies.com/learn-more/techniques/other-techniques/breech-tilt/

Nadelen en risico’s van de versie

De kans, dat er iets misgaat bij een versie is heel erg klein. De risico’s komen bij minder dan 1 op de 100 versies voor. We noemen het daarom een veilige handeling.

Omdat de kans op problemen na een versie veel kleiner is dan de kans op problemen wanneer je bevalt van een kindje in stuitligging, raden we aan om een uitwendige versie te laten doen.

Hieronder kun je lezen welke problemen er zouden kunnen optreden bij een uitwendige versie.

 • Hoewel de versie voor je kindje niet pijnlijk is, kan het uitwendig draaien en de druk op jouw buik onprettig aanvoelen, soms zelfs pijnlijk. Dit kan een reden zijn dat we de versiepoging stoppen en niet kunnen uitvoeren.
 • De hartslag van het kindje kan soms tijdelijk vertragen of versnellen door de beweging tijdens de versie. Dit is een normale reactie en de hartslag herstelt meestal binnen tien minuten. Dit gebeurt bij 2 tot 7% van de kinderen na een versie, ongeacht of het is gelukt of niet.
 • In zeldzame gevallen herstelt de hartslag zich niet binnen de gewenste tijd. Dit kan een teken zijn dat de baby niet in goede conditie is. We zullen dan de baby terugdraaien of de versie stoppen. Bij een blijvende lage hartslag zal de baby per keizersnede geboren moeten worden. Wij verwijzen je in dat geval direct door naar de gynaecoloog. Ook als de versiepoging niet in het ziekenhuis plaatsvindt, is er een direct contact met de gynaecoloog uit het OLVG-West. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bij 4 op de 1000 (0,4%) vrouwen om deze reden een keizersnede nodig is. Echter, in een Nederlands onderzoek waren er geen keizersneden nodig na een versie.
 • Er is een hele kleine kans dat de vliezen breken tijdens of direct na een versie. Hiervan weten we eigenlijk nooit zeker of de versiepoging zelf de oorzaak is of de vliezen ook zonder versiepoging zouden zijn gebroken.
 • Hetzelfde geldt voor het vroegtijdig beginnen van de bevalling (door weeën of door gebroken vliezen).
 • Een zeer zeldzame, maar ernstige complicatie is het vroegtijdig loslaten van de placenta dit kan voorkomen bij 1 op de 1000 vrouwen (0,12%). Ook hierbij is niet aangetoond dat dit komt door de versie of door andere oorzaken.