Informatie stuitligging

Bij een stuitligging ligt het kindje met het hoofd omhoog in de baarmoeder. Een stuitligging is geen afwijking, het is een variatie in de ligging.

In de maand vóór de uitgerekende datum ligt 15% van de kinderen niet met het hoofd naar beneden. Rond de uitgerekende datum ligt uiteindelijk nog 3 tot 4% van de kindjes niet met het hoofd naar beneden. Een groot deel van de kinderen draait uit zichzelf naar hoofdligging. Hoe langer je zwanger bent, hoe kleiner de kans is dat je kindje vanzelf kan draaien.

Bij baby’s die lang in stuitligging hebben gelegen, kan de kom van de heupjes minder goed ontwikkeld zijn. Daarom wordt dit met een echo 3 maanden na de geboorte gecontroleerd. Hiervoor krijg je vanzelf een afspraak.

Hoe ligt mijn kind?

Hoofdligging

Het hoofd ligt naar beneden.

Onvolkomen stuitligging

De billen liggen naar beneden en de beide voetjes omhoog.

Volkomen stuitligging

De billen en de voetjes liggen naar beneden.

Half onvolkomen stuitligging

Een voet ligt beneden en een voet omhoog.

Dwarsligging

Het kindje ligt dwars in je baarmoeder. Bij deze variatie is een vaginale bevalling niet mogelijk.

Versie

We bieden een versie aan omdat, als het kindje ten tijde van de bevalling met het hoofd naar beneden ligt, de kans op een keizersnede een stuk kleiner is. Met een operatie (keizersnede) is er kans op problemen die je met een vaginale bevalling van een kindje in hoofdligging niet hebt.

Als je niet voor een versie kiest, of als je baby ondanks de draaipoging(-en) niet met het hoofd naar beneden ligt, word je verwezen naar de polikliniek verloskunde van het OLVG-West. Tijdens een afspraak met een gynaecoloog worden de verschillende manieren en mogelijkheden van bevallen van een kindje in stuitligging besproken.