Alternatieven voor voorbereiding

Acupunctuur
 • Acupunctuur is een alternatieve Oosterse geneeswijze met als doel het herstellen van de lichaamsbalans en de gezondheid, door het stimuleren van acupunctuurpunten. Meestal worden hiervoor zeer dunne naalden gebruikt die op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Het is een vrijwel pijnloze behandeling.
 • Acupunctuur en stuitligging. Door vanaf ongeveer 32 weken zwangerschapsduur een specifiek acupunctuurpunt met dunne naaldjes of door druk te stimuleren, zou je kind naar hoofdligging kunnen draaien. Dit kan ook in combinatie met een Moxa therapie.

Neem contact op met een bevoegd acupuncturist via je verloskundig zorgverlener/versiekundige of rechtstreeks, om een afspraak te maken. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Moxa therapie
 • Moxa is samengeperst bijvoetskruid. Moxa therapie is een behandeling uit de traditionele Chinese geneeskunst.
 • Moxa therapie en stuitligging. Een gloeiende Moxa stick wordt vlak bij de onderkant van de kleine teen gehouden, hier zit een acupunctuurpunt. Door de stralingswarmte van deze Moxa stick wordt dit punt gestimuleerd, waardoor je kind naar hoofdligging zou kunnen draaien.

De behandeling wordt vaak in combinatie met acupunctuur toegepast, maar je kunt het ook zelf toepassen. Het gebruik van een Moxa stick kan al vanaf vanaf 32 weken zwangerschapsduur bij een stuitligging. Moxa sticks zijn direct te koop op diverse locaties of via een acupuncturist.

Meer informatie over Moxa therapie bij stuitligging kun je online vinden of via je verloskundig zorgverlener/ versiekundige. Het gebruik van Moxa wordt niet vergoed. Als het wordt toegepast tijdens een acupunctuurbehandeling wordt het soms wel vergoed wordt door je verzekering.

Chiropractie
 • Chiropractie is een alternatieve geneeswijze gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Met name door storingen tussen de gewrichten van de wervelkolom en het zenuwstelsel op te heffen, wordt de gezondheid verbeterd. De chiropractor gebruikt hiervoor zijn handen, waarmee een gedoseerde druk wordt uitgeoefend op het lichaam.
 • Chiropractie en stuitligging. Met de technieken van de Chiropractie, met name de Webster-techniek, kan de stand van je bekken verbeterd worden. Hierdoor kan je kindje meer ruimte krijgen om in een hoofdligging te gaan liggen.

Neem contact op met een bevoegd chiropractor via je verloskundig zorgverlener/versiekundige of rechtstreeks om een afspraak te maken. Een vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Fysiotherapie
 • Fysiotherapie is een paramedische behandelmethode voor klachten aan je bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut kan pijn verminderen en het lichaam beter laten functioneren door verschillende behandelingen. Naast het behandelen van klachten is er ook aandacht voor het voorkomen of terugkeer van klachten.
 • Fysiotherapie en stuitligging. Door diverse oefeningen om de baarmoeder, de spieren eromheen en de pezen te ontspannen, wordt er meer ruimte gemaakt voor je kindje om te kunnen draaien.

Je kan rechtstreeks een afspraak maken met een fysiotherapeut. Of neem contact op met je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Hypnotherapie/hypno-birthing
 • Door zelfhypnose worden bewuste gedachten die pijn en stress opleveren, uitgeschakeld. Lichaam en geest kunnen dan ontspannen. Je bent bij bewustzijn en meer gefocust op positieve gedachten. Bij hypno-birthing wordt deze vorm van therapie toegepast als voorbereiding op de bevalling, meestal in de vorm van een cursusreeks.
 • Hypnotherapie en stuitligging. Spanningen en stress kun je onbewust vasthouden in het onderste gedeelte van je baarmoeder. Dit kan, naast een lichamelijke oorzaak, ook een reden zijn dat je baby niet draait. Om je kindje spontaan te laten draaien, is het belangrijk dat je de spanning bij je baarmoeder wegneemt.

Neem rechtstreeks contact op met een bevoegde hypno-birthingtherapeut/-docent voor individuele afspraken of een cursus. Of laat je informeren via je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Soms wordt een hypno-birthing cursus vergoed door je verzekering als voorbereiding op de bevalling. Informeer bij je verzekeraar.

Oefentherapie Mensendieck
 • Oefentherapie Mensendieck is gericht op het met bewustwording voorkomen en opheffen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon. De Mensendieck-therapeut geeft naast behandeling ook oefeningen en advies om eigen inzicht in functioneel bewegen te bevorderen en klachten te voorkomen.
 • Mensendieck en stuitligging. De therapie richt zich op het verbeteren van je houding en je beweging en kan daarmee meer ruimte maken voor de baarmoeder en je kind.

Neem rechtstreeks contact op met een fysiotherapeut/Mensendieck-therapeut of via je verloskundig zorgverlener/versiekundige.Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Osteopathie
 • Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, die ervan uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft.
 • Osteopathie en stuitligging. Door de spanning in het bekken weg te nemen, wordt de situatie voor het kindje geoptimaliseerd en zou het kindje beter kunnen draaien.

Neem rechtstreeks contact op met een bevoegde osteopaat of via je verloskundig zorgverlener/versiekundige. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.

Rebozo massage
 • Een Rebozo massage wordt gegeven met één of meerdere doeken. De Rebozo (het doek) wordt om een lichaamsdeel gedrapeerd en op spanning gebracht zodat zij steun geeft en omhult. Daarna kunnen er met de Rebozo kleine of grotere bewegingen worden gemaakt, waardoor de persoon in de doek wordt gewiegd en bewogen. Dit zorgt voor een zeer ontspannende en rustgevende massage.
 • Rebozo massage en stuitligging. Wil je kind zichzelf kunnen keren, dan moet de stuit niet vastzitten in je bekken. Als dat wel zo is, kan met een doek (Rebozo) om jouw lichaam je kind al schuddend uit het bekken getild worden.

Deze massage wordt door verschillende (non-) professionals toegepast ter voorbereiding op een (spontane) versie van een kind. Vraag je verloskundige/versiekundige om advies en verwijzing of kijk op de website van Rebozo.nl.

Spinning babies oefeningen
 • Met deze serie oefeningen breng je het bekken meer in balans en creëer je meer ruimte in de buik en daarmee voor het kind. Hierdoor kan je kindje gemakkelijker bewegen naar de ideale geboortepositie.
 • Spinning babies en stuitligging. Door deze oefeningen te doen, zou je de kans kunnen bevorderen dat je kindje spontaan van stuit naar hoofdligging draait.

Zie https://spinningbabies.com/learn-more/techniques/other-techniques/breech-tilt/